ŞALGAMIN FAYDALARI

Şalgam suyu elde edilmesinde kullanılan ana hammadde olan mor havuçtaki şekerler laktik asit bakterileri tarafından kullanılır. Doğanay Şalgam Suyu’nun şeker analizlerinde sofra şekeri olarak bilinen sakkaroz, früktoz, glukoz ve maltoz gibi şekerlerin bulunmadığı rapor edilmiştir. Dolayısıyla Doğanay Şalgam Suyu şeker içermez.

100 ml sıvı gıdadaki enerji değerinin 4 kaloriden fazla olmaması durumunda o gıda için Kalorisiz beyanı yapılabilir. Doğanay Şalgam Suyu’nun 100 ml’si 3 kalori içerdiği için Kalorisizdir.

Şalgam suyu fermente bir içecek olup, kendine özgü lezzetinden sorumlu ana bileşen laktik asittir. Üretimi esnasında gerçekleşen fermantasyon süreci de ismini laktik asitten almaktadır ve laktik asit fermantasyon olarak adlandırılmaktadır. Laktik asidin sindirim sistemine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Laktik asit vücudun bazı mineral maddelerden de daha fazla yararlanmasında rol oynar. Laktik asidin lezzet vermesi yanında ferahlatıcı olması da şalgam suyunu cazip kılan özelliklerden bir tanesidir. 1 litre Doğanay Şalgam Suyu içeriğinde ortalama 6,28 gram laktik asit bulundurmaktadır.

Şalgam suyunun karakteristik rengi ana hammaddesi olan mor havuçtaki antosiyanin pigmentlerinden gelmektedir. Antosiyaninlerin antioksidan potansiyelinden dolayı şalgam suyu antioksidandır. Antioksidan özelliği nedeniyle şalgam suyu fonksiyonel bir içecektir.

Şalgam suyunun üretiminde, başta laktik asit bakterileri olmak üzere, sağlığa faydaları bilinen Probiyotik dost bakteriler rol oynar. Probiyotikler bağışıklık sistemine destek ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Şalgam suyunu üreten probiyotik mikroorganizmalar prebiyotik lif kaynakları ile bir araya geldiğinde onları besin kaynağı olarak kullanarak sayıca çoğalırlar. Böylece sinerjistik etki de ortaya çıkar.

Bilimsel yayınlara göre şalgam suyu vücutta sentezlenmeyen ve beslenme ile alınması gereken mineral maddeleri doğal olarak içerir. Magnezyum, Kalsiyum, Demir, Fosfor, Sodyum gibi mineraller ile A ve B vitaminleri açısından zengindir.

Şalgam suyu bir çok aminoasit içerir. 1 litre Doğanay Şalgam Suyu, tespit edilebilmiş aminoasit tipleri çerçevesinde ortalama 1,86 gram aminoasit içerir.

Doğanay Şalgam Suyu bileşenleri arasında, fermetasyon sürecinde kullanılan ve doğal bir gıda olan bulgur bulunmaktadır. Akredite gıda analiz laboratuvarlarına periyodik yaptırılan analizlerde, şalgamda tespit edilen gluten miktarı maksimum 6,1 mg/lt seviyesindedir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre, 20 mg/kg değerinin altında gluten içeren ürünlere, “glutensiz” veya “gluten içermez” denebilir.